Pages
Rasulullah SAW Bersabda yang bermaksud:
“Tidak akan dikurangi harta dengan sebab bersedekah, Allah tidak menambah keampunan seseorang hamba melainkan seseorang itu ditambahkan dengan kemuliaan. Tidaklah seseorang itu merendah diri kerana mengharapkan keredhaan Allah melainkan akan diangkatkan darjatnya”.
- Hadith Riwayat Muslim

Huraian
1. Orang yang bersedekah dengan ikhlas kerana Allah Taala tidak perlu bimbang tentang kekurangan hartanya kerana Allah Taala berjanji menambahkan keberkatan ke atas hartanya itu.
2. Keampunan yang diberikan oleh Allah keatas hambanya adalah semata mata sebagai suatu kemuliaan Allah kepadanya.
3. Hamba yang sentiasa mengharapkan keredhaan Allah dan bersifat tawadduk serta rendah diri akan diangkatkan darjatnya.
4. Islam menggalakkan umatnya sepaya rajin bersedekah. Bagi orang-orang yang kaya hendaklah membelanjakan hartanya ke jalan yang diredhai Allah dengan memberi sumbangan kepada golongan yang amat memerlukan.

Durex says to Kotex,
'
When you work, I lose seven days of business.'

Kotex replies,
'If you fail to work once, my business stops for nine months


Terdapat seorang lelaki tua yang tinggal di sebuah ladang di Kentucky, US dengan cucunya. Setiap pagi, Si Datuk akan membaca Al-Quran di ruang dapur. Si cucu yang melihat, juga meniru perbuatan Datuknya itu.

Satu hari si Cucu bertanya kepada datuknya, “Atuk, saya baca Quran ini tapi tak fahamlah maksudnya. Kalau faham pun saya akan lupa bila tutup Al-Quran. Jadi apa gunanya kita baca Al-Quran ini?”

Si Datuk lalu berpaling sebentar dan mendapatkan sebuah bakul yang kotor kerana diisi arang sebelumnya.

“Cu, kau pergi sungai, bawak air dalam bakul ni” . Si cucu pun bergegas ke sungai yang berhampiran dengan rumah mereka di ladang. Apabila pulang, tiada lagi air yang tinggal.

“Kau lambat sangat, cuba lari laju-laju sikit”. Si cucu pun berlari ke sungai dan apabila tiba di hadapan datuknya, tiada juga air yang tinggal.

“Tak boleh lah Atuk”. Cuba sekali lagi. Kali ini datuknya melihat dari pintu.. Si cucu pun, cepat-cepat ke sungai dan berlari membawa bakul untuk tunjuk kepada datuknya. “Nampak tak Atuk? Tak boleh lah”. “Tak ada gunaya” bentak si cucu. :sedih:

Si Datuk pun berkata, “Jadi kau rasa tak bergunalah? Cuba kau tengok bakul tu”. Seperti baru tersedar, si cucu baru perasan yang bakul yang kotor tadi, kini sudah bersih.

Terus si datuk menyambung, “Macam itu lah dengan membaca Al-Quran, walaupun tidak memahami maksudnya, tetapi ia tetap membersihkan si pembacanya. Itu semua dengan kehendak Allah. Kerja Allah”


TSOK: Bacalah Al-Quran selalu.. kerana ia kalam Allah yg boleh membersihkan hati kita. Wallahua'lam.

Ini adalah kisah benar yang berlaku kepada seorang sojar (askar) tambahan, Rasyid (ini adalah nama sebenar - kini Allahyarham) pada zaman pergolakan komunis suatu ketika dahulu yang direkrut semata-mata bagi mempertahankan kawasan sekitarnya iaitu di sebuah daerah kecil di Negeri Sembilan dari keganasan komunis.

Cerita ini tidak berniat untuk mengaibkan beliau mahupun sesiapa yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia, ia adalah sekadar pengetahuan bagi kita yang lahir di dalam keadaan Malaysia yang sudah sedia aman dan makmur ini tentang bagaimana perjuangan anak bangsa kita yang terdahulu mempertahankan bumi Tanah Melayu ini daripada segala bentuk penjajahan dan petumpahan darah walau dengan "sekelumit" cara. Namun, niat mereka tetap satu, mempertahankan tanah ini demi keamanan dan kebahagian anak cucu mereka di masa hadapan.

Di dalam satu operasi, beliau bersama ahli pasukan yang lain telah diarahkan untuk meng'ambush' - menyerang hendap sarang komunis yang telah dikenal pasti dan juga diarahkan untuk membunuh komunis tersebut yang kebiasaannya tidak akan memberi peluang untuk ditangkap hidup-hidup. Dan segal perancangan telah disusun dengan rapi dan mereka juga diingatkan untuk mengira jumlah komunis yang dibunuh bagi menaksirakan anggaran komunis yang dapat meloloskan diri atau tiada di markas mereka ketika diserang.

Maka hendak dipendekkan cerita, maka berlakulah pertempuran yang sengit antara pasukan baik dan pasukan jahat tersebut. Selepas hampir setengah jam bertempur, maka keadaan menjadi sunyi sepi. Tiada lagi kedengaran bunyi tembakan ataupun bom petrol lagi. Nampak gayanya pertempuran tersebut telah tamat. Pasukan baik dikira telah menang kerana biasalah, serang hendap kan?? Tapi masih terdapat komunis yang berjaya meloloskan diri dengan malalui jalan rahsia yang of course depa dh buat siap-siap ketika mereka membina markas tersebut. Mereka pun tahu peribahasa "sediakan payung sebelum hujan" what?

Rasyid dan pasukannya telah diarahkan berkumpul bagi membuat post-mortem kepada operasi mereka itu. Si commander telah menyoal setiap ahli pasukannya tentang bilangan komunis yang mereka berjaya bunuh..

Sojar 1 : Sembilan orang tuan!
Sojar 2 : Lima orang tuan!
Sojar 3 : Tiga orang tuan!
Rasyid : Tiada tuan!
Commander : Hah, nape tiada seorang pun ko bunuh Sid? Abis ape yang ko tembak?
Rasyid : Saya tembak periuk nasi mereka tuan
Commander : Sid, saya suruh kamu tembak komunis, nape kamu tembak periuk nasik mereka aje?
Rasyid : Kalo periuk nasik mereka sudah bocor, mereka tak boleh masak nasik tuan. Lama-kelamaan mereka akan mati jugak sebab lapar, tuan.
Commander dan sojar-sojar yang lain : #$%@%%^@$??

Apepun, aku pasti anak cucunya pasti tetap berbangga dengan perngorbanan Allahyarham kerana keberanian beliau berjuang mempertahankan yang hak. Semoga Allah merahmati beliau.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...