Pages
Blogger Templates
Blogger Templates
Click Image To Enlarge
Blogger Templates

A lawyer married a woman who had previously divorced ten husbands. On their wedding night, she told her new husband, "Please be gentle; I'm still a virgin."

"What?" said the puzzled groom. "How can that be if you've been married ten times?"

"Well, husband #1 was a Sales Representative; he kept telling me how great it was going to be.

Husband #2 was in Software Services; he was never really sure how it was supposed to function, but he said he'd look into it and get back to me.

Husband #3 was from Field Services; he said everything checked out diagnostically but he just couldn't get the system up.

Husband #4 was in Telemarketing; even though he knew he had the order, he didn't know when he would be able to deliver.

Husband #5 was an Engineer; he understood the basic process but wanted three years to research, implement, and design a new state-of-the-art method.

Husband #6 was from Finance and Administration; he thought he knew how, but he wasn't sure whether it was his job or not.

Husband #7 was in Marketing; although he had a nice product, he was never sure how to position it.

Husband #8 was a psychiatrist; all he ever did was talk about it.

Husband #9 was a gynecologist; all he did was look at it.

Husband #10 was a stamp collector; all he ever did was...God, I miss him!

But now that I've married you, I'm really excited!"

"Good," said the lawyer, "but, why?"

"Duh; you're a lawyer. This time I know I'm gonna get screwed!"
Blogger Templates
Sabda Rasulullah SAW yang maksudnya:
”Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.”
- Riwayat al-Baihaqi

Huraian
i) Strategi pengawalan perbelanjaan adalah bergantung pada kesesuaian dan keperluan tertentu seseorang atau sesebuah keluarga. Pepatah ada mengatakan “ Beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis”.
ii) Seharusnya setiap individu mengamalkan sifat ‘qanaah’ iaitu bersyukur dan redha dengan apa yang ada serta memastikan bahawa keperluan tidak melebihi kemampuan. Amalkan sikap berjimat cermat dan membuat simpanan (tabungan) bagi mencapai keselamatan ekonomi kerana orang yang mengamalkan sikap tamak dan boros sehingga sanggup berhutang bukan sahaja boleh meningkatkan inflasi malah membawa kemuflisan dan kepapaan.
iii) Hutang wajib dibayar sesuai dengan waktu yang dijanjikan iaitu tidak menangguh-nangguhkannya. Adalah dikira berdosa bagi orang yang tidak mahu membayar hutangnya dengan sengaja walau bagaimana kecilpun hutang tersebut. Hal ini termasuk juga hutang yang berlaku dengan orang yang bukan Islam serta seseorang yang berhutang tetapi telah meninggal dunia dan belum sempat membayar hutangnya. Maka ahli waris si mati hendaklah berusaha untuk melangsaikannya.
iv) Islam selaku agama yang sempurna telah menyusun beberapa langkah mengenai proses berhutang di mana hutang yang dibuat hendaklah dicatat jumlah dan masa pembayarannya serta dilantik seorang penulis yang adil sebagai saksi. Ia bertujuan untuk mengelak dari sebarang penipuan dan penganiayaan.
v) Sesungguhnya melepaskan hutang orang menghutangi kita adalah suatu perbuatan yang mulia. Ganjaran yang besar menanti iaitu berupa naungan Arasy di akhirat kelak.
Blogger Templates
Sumber Utusan 13th January 2011
“Hari ini saya mahu membersihkan nama saya dengan memohon maaf secara terbuka kepada semua pihak termasuk media kerana menggunakan gelaran ‘Datuk’ yang telah saya ‘beli’ pada 2006 dengan RM250,000.

“Selain untuk saya sendiri, saya juga membelikan gelaran ‘Datuk’ buat seorang lagi kawan dengan harga sama dan kos keseluruhan termasuk menyediakan hiburan kepada penjual adalah sekitar RM1 juta,” katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Mohd. Ali memakai gelaran itu yang kononnya dianugerahkan oleh institusi diraja dari sebuah negeri di bahagian utara Semenanjung pada 2006 menerusi seorang ejen dan ahli kerabat institusi itu.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak boleh mengambil sebarang tindakan undang-undang kepada ahli kerabat itu memandangkan individu tersebut telah diisytihar muflis beberapa tahun lalu.

- Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), (RM250K Datuk) Mohd. Ali Baharom
Blogger Templates

"I decided to come here because I saw something else in Manchester City," <-- Yeah, $$$ of course he said. "It is a big club with big ambition and I am an ambitious player. I have also heard that most of the people from Manchester are Manchester City fans." <-- Where? At City of Manchester Stadium? Of couse maa..

TSOK : Hello.. City can buy "money minded" players, but can't buy fans and trophies.. lalala

Blogger Templates
Kementerian Kesihatan UAE memberi amaran bahawa rawatan kaki/kulit alternatif/kosmetik yang menggunakan ikan seperti yang dipaparkan pada gambar di atas boleh menyebarkan penyakit bahaya.

Akhbar Al Khaleej yang memetik kata-kata Dr Amin Al Amiri, “Penggunaan ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramai kerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.”

Tambah Dr Amin, “Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air.”

Prosedur rawatan yang dibangunkan di Turki ini digunakan untuk merawat kulit termasuklah penyakit psoriasis.

Pesakit/orang ramai dikehendaki meletakkan kaki di dalam sebuah kolam kecil yang berisi ikan kecil (ikan garra rufa atau ikan chin chin). Ikan-ikan ini akan “memakan” sel-sel kulit yang telah mati pada kulit pesakit.

Untuk makluman, rawatan kaki menggunakan teknik ini diharamkan di 14 buah negeri di Amerika


TSOK : Maaflah kepada pengusaha-pengusaha spa ikan ini, aku hanya share information

Blogger Templates
Roasters Eating Day by Kenny Rogers. Buy 1 Free 1. Remember to wear RED shirt pal
Blogger Templates
Details Here >>

TSOK : Ade ke peminat mereka kat Malaysia ni?
Blogger Templates
Aku terbaca satu artikel di Harian Metro semalam berkaitan isu pemakaian jersey bola atau sukan yang mempunyai logo, penaja dan sebagainya yang malambangkan tanda agama lain dan juga lambang-lambang yang menyerupai 'syaitan' seperti jersey Manchester United, arak seperti jersey Liverpool dahulu yang menayangkan iklan penaja Carlsberg dan lain-lain lagi yang kita tahu bertentangan dengan agama Islam. Artikel Penuh disini

Banyak pendapat dan pandangan yang diutarakan malah ada yang menyatakan ia sebenarnya boleh dipakai tetapi mesti yakin yang ia hanyalah satu lambang pasukan bolas sepak semata-mata dan tiada kaitan dengan agam anutan, syaitan dsb. Namun sebagai umat Islam cara terbaik sudah tentulah menjauhinya kerana ia mampu mewujudkan rasa ‘syubhah’. Yang pasti, individu yang soleh dan mengabdikan diri kepada Allah SWT tidak akan sama sekali memerlukan logo ini di dalam kehidupannya.

Pengharaman juga adalah muktamad bagi mana-mana pakaian dan barangan yang mempromosi iklan bank konvensional yang menawarkan produk riba. Ulama sepakat menyatakan yang Umat Islam dilarang sama sekali mempromosikan mana-mana bank konvensional kerana dosanya sama seperti berperang dengan Allah SWT serta Rasul-Nya serta ia juga sama seperti seseorang itu berzina sebanyak 36 kali.

Ulama terkenal Dr Yusuf Al-Qaradawi yang menjelaskan: “dan apa-apa yang diharamkan penggunaannya, diharamkan juga mengambilnya sebagai barangan yang disayangi atau sebagai perhiasan.”

Walaupun, ulasan terakhir pada artikel itu mengatakan hukum memakai pakaian yang berlogo Red Devil adalah di antara harus dan makruh, namun bagi mengelakkan fitnah, aku dengan secara rasminya mengumumkan, aku bukan lagi peminat tegar Manchester United, aku hanya akan meminati corak permainan dan semangat berpasukan mereka sahaja. Tonton tetap tonton, tapi aku tidak akan membeli jersey Manchester United lagi.

So, macam mana dengan koleksi jersey aku yang sedia ada? Lebih 10 pasang koleksi jersey Man Utd nih, itu belum termasuk untuk anak aku. Sebenarnya isu ini sudah lama diketahui, tetapi dahulu pernah terbaca pendapat yang mengatakan semua ini adalah bergantung kepada niat. Tapi sekarang, aku sudah pun bertekad untuk membeli jersey pasukan kedua aku sahaja iaitu Spurs.. yeayy!!

Selain aritkel itu ade dua isu berbangkit lain berkaitan isu ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...